CHUDENICE A OKOLÍ : KŘESŤANSKÝ VRCH V KLATOVECH

Křesťanský vrch v Klatovech

Název vršku byl odvozen od významné klatovské rodiny Křesťanových (Kristiánů), mezi jejíž příslušníky patřil i významný právník Pavel Kristián z Koldína (1530 – 1589). Podle historických dokumentů stávala na tomto vrchu již v 17. stol. malá kaple, která však byla zrušena v rámci reforem císaře Josefa II.

Roku 1859 zde vznikla nová kaple Umučení Páně, od roku 1882 doplněná křížovou cestou tvořenou 14 kamennými výklenkovými kapličkami se stříškou a křížem na vrcholu. Jména jednotlivých dárců, kteří přispěli na její výstavbu, jsou dodnes patrná na některých z kamenných schodů.

V roce 1914 se kaple s křížovou cestou stala součástí nového komplexu klatovské nemocnice. V době komunistického režimu nebyla památka udržována, kapli od zbytku cesty oddělila betonová zeď a roku 1986 byla jako zchátralý objekt zbořena. V roce 1991 byla jednotlivá zastavení opravena a doplněna obrazy akademické malířky Bedřišky Znojemské.

Křížová cesta byla v červenci 2020 opravena městem Klatovy, byly rekonstruovány schody, provedeny zahradnické práce. O 2 roky později pak nahradily starší obrazy z jednotlivých zastavení, která neměla vždy náboženskou tématiku, keramické výjevy ze života Krista od klatovského umělce Gustava Fifky.

Výstavba nové kaple

Chybějící kaple, která by ukončovala celou křížovou cestu, dosud nebyla z finančních důvodů realizována. Její návrh vytvořil architekt Jan Šépka. Stavba, kopírující tvar původní kaple, by měla být odlitá z pryskyřice v lehce jantarové barvě, díky čemuž by jako poloprůsvitná zářila do okolí.

Více informací o této kapli na stránkách Spolku Obnova kaple a křížové cesty z.s.: https://www.kaplevklatovech.cz/

Pořad televize FILMpro o historii křížové cesty z cyklu Ve stínu Černé věže z roku 2013 (6:13 min.): https://www.youtube.com/watch?v=XyWLrF91uQs

Videoreportáž televize FILMpro ze slavnostního otevření a požehnání křížové cesty 17.9.2022: https://www.youtube.com/watch?v=ncavxnemZU8



Mapa
Text: Mgr. Pavel Koura

Připravuje: Informační server ŠumavaNet.CZ ve spolupráci s místními patrioty a spolupracovníky.
Webdesign & hosting: ŠumavaNet.CZ